Protokół MRS z 6 czerwca 2016 r.

Porządek obrad TU

Protokół nr VI/2016

               Z posiedzenia Miejskiej Rady Seniorów III Kadencji w dniu 06.06.2016

                     Posiedzenie odbyło się w Wydziale Zdrowia p.317

     Tematem posiedzenia był Stan odżywiania a sprawność funkcjonalna Seniorów.

Przewodniczący powitał grono znakomitych gości /lista w załączeniu – zob. WZiSS/, następnie przedstawił tematykę posiedzenia i poprosił dr Sawińską o prowadzenie dyskusji. Pani doktor poprosiła wybitnych specjalistów z zakresu żywienia o zabranie głosu.

1/ dr Swulińska-Kotulska z Uniwersytetu Przyrodniczego zwróciła uwagę na brak edukacji w

w zakresie żywienia w szkołach, gimnazjach, a w szkołach wyższych marginalnie. Brak kontroli

nad sposobem żywienia prowadzi do otyłości. Kiedy coś nam smakuje ulegamy pokusie nie

patrząc na konsekwencje.

2/ O interakcji lek-pożywienie mówiła prof. dr Katarzyna Wieczorkowska–Tobis przewodnicząca

Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Gerontologicznego. Zwracała uwagę czy zażywane leki nie wchodzą w interakcję ze spożywanym jedzeniem /skonsultować z lekarzem/.

3/ Dr inż. Renata Rasinska, prorektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii wypowiedziała

się w sprawie świadomości społeczeństwa na temat prawidłowego żywienia, która jest znikoma.

4/ Prof. dr hab. Janusz Buczyński z Uniwersytetu Przyrodniczego przybliżył tematykę spożywania

mięsa przez osoby starsze. To co jemy wpływa na nasza florę bakteryjną, a przede wszystkim na

samopoczucie. Warto nabywać żywność z gospodarstw agroturystycznych. Uważa, że dobrym

pomysłem który powinien być nagłośniony jest powstawanie jadłodajni ze zdrową żywnością.

5/ Dr Magdalena Strugała z Uniwersytetu Medycznego odniosła się do sprawności funkcjonalnej

osób starszych w związku z sposobem odżywiania., głównie chodzi o niedożywienie które może

być niedostrzeżone.

6/ Zebrani zwrócili uwagę, że wiele produktów ma zbyt wysoką cenę, dlatego starsi rezygnują z ich

kupna kosztem zdrowia. Ludzie starsi mają również problem z poznaniem składników danego

produktu.

7/ Zaproszeni goście oraz członkowie MRS zgłosili wniosek o bezwzględne konsultacje z

dietetykami w zakresie żywienia starszych ludzi we wszystkich organizacjach Senioralnych.

Na tym pierwsza część posiedzenia się zakończyła. Przewodniczący podziękował gościom za przybycie oraz bardzo ciekawą i owocną dyskusję i ogłosił 10 minutowa przerwę.

Przewodniczący otworzył II część posiedzenia stwierdzając kworum 9 osób/ lista w załączeniu/

1/ Przedstawił porządek obrad / przyjęty przez aklamację/

2/ Sekretarz MRS przedstawił wnioski poparcia dla Fundacji SeniorActive /przyjęte przez

/ głosowanie-aklamację

   3/ Pismo do Marszałka Województwa – przyjęty przez aklamację

4/ Pismo do Prezydenta – przyjęto przez aklamację

5/ Wniosek o grant dla wolontariatu – przyjęto przez głosowanie: 7 głosów za, 2 wstrzymujące się.

6/ Przewodniczący poprosił o przesyłanie uwag i propozycji do agendy na posiedzenie w dniu 20.06 br.

7/ Ustalono następny termin posiedzenia na dzień 5.09.br. z Radami Osiedlowymi.

Przewodniczący podziękował za udział w posiedzeniu.

 

     Sekretarz MRS                                                                                     Przewodniczący MRS

/-/ Bogdan Nowak                                                                                 /-/ Zdzisław Szkutnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *