Protokół MRS z 6 czerwca 2016 r.
Porządek obrad TU
Protokół nr VI/2016
Z posiedzenia Miejskiej Rady Seniorów III Kadencji w dniu 06.06.2016
Posiedzenie odbyło się w Wydziale Zdrowia p.317
Tematem posiedzenia był Stan odżywiania a sprawność funkcjonalna Seniorów.
Przewodniczący powitał grono znakomitych gości /lista w załączeniu – zob. WZiSS/, następnie przedstawił tematykę posiedzenia i poprosił dr Sawińską o prowadzenie dyskusji. Pani doktor poprosiła wybitnych specjalistów z zakresu żywienia o zabranie głosu.
1/ dr Swulińska-Kotulska z Uniwersytetu Przyrodniczego zwróciła uwagę na brak edukacji w
w zakresie żywienia w szkołach, gimnazjach, a w szkołach wyższych marginalnie. Brak kontroli
nad sposobem żywienia prowadzi do otyłości. Kiedy coś nam smakuje ulegamy pokusie nie
patrząc na konsekwencje.
2/ O interakcji lek-pożywienie mówiła prof. dr Katarzyna Wieczorkowska–Tobis przewodnicząca
Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Gerontologicznego. Zwracała uwagę czy zażywane leki nie wchodzą w interakcję ze spożywanym jedzeniem /skonsultować z lekarzem/.
3/ Dr inż. Renata Rasinska, prorektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii wypowiedziała
się w sprawie świadomości społeczeństwa na temat prawidłowego żywienia, która jest znikoma.
4/ Prof. dr hab. Janusz Buczyński z Uniwersytetu Przyrodniczego przybliżył tematykę spożywania
mięsa przez osoby starsze. To co jemy wpływa na nasza florę bakteryjną, a przede wszystkim na
samopoczucie. Warto nabywać żywność z gospodarstw agroturystycznych. Uważa, że dobrym
pomysłem który powinien być nagłośniony jest powstawanie jadłodajni ze zdrową żywnością.
5/ Dr Magdalena Strugała z Uniwersytetu Medycznego odniosła się do sprawności funkcjonalnej
osób starszych w związku z sposobem odżywiania., głównie chodzi o niedożywienie które może
być niedostrzeżone.
6/ Zebrani zwrócili uwagę, że wiele produktów ma zbyt wysoką cenę, dlatego starsi rezygnują z ich
kupna kosztem zdrowia. Ludzie starsi mają również problem z poznaniem składników danego
produktu.
7/ Zaproszeni goście oraz członkowie MRS zgłosili wniosek o bezwzględne konsultacje z
dietetykami w zakresie żywienia starszych ludzi we wszystkich organizacjach Senioralnych.
Na tym pierwsza część posiedzenia się zakończyła. Przewodniczący podziękował gościom za przybycie oraz bardzo ciekawą i owocną dyskusję i ogłosił 10 minutowa przerwę.
Przewodniczący otworzył II część posiedzenia stwierdzając kworum 9 osób/ lista w załączeniu/
1/ Przedstawił porządek obrad / przyjęty przez aklamację/
2/ Sekretarz MRS przedstawił wnioski poparcia dla Fundacji SeniorActive /przyjęte przez
/ głosowanie-aklamację
3/ Pismo do Marszałka Województwa – przyjęty przez aklamację
4/ Pismo do Prezydenta – przyjęto przez aklamację
5/ Wniosek o grant dla wolontariatu – przyjęto przez głosowanie: 7 głosów za, 2 wstrzymujące się.
6/ Przewodniczący poprosił o przesyłanie uwag i propozycji do agendy na posiedzenie w dniu 20.06 br.
7/ Ustalono następny termin posiedzenia na dzień 5.09.br. z Radami Osiedlowymi.
Przewodniczący podziękował za udział w posiedzeniu.
Sekretarz MRS Przewodniczący MRS
/-/ Bogdan Nowak /-/ Zdzisław Szkutnik